Otthon, édes otthon

A közösség legkisebb és egyben legfontosabb egysége a család, mely különösen fontos szerepet játszik a nyelv, a kultúra és a normák átadásában. Az „Otthon, édes otthon“ című állomás tábláján egy házat látunk, amely védelmet és melegséget jelképez. Míg korábban több generáció élt egy fedél alatt, és a bölcsőtől a koporsóig sok mindent otthon, együtt oldottak meg, addig a mai modern világban egyre több egykori funkciót állami intézmények vesznek át.

A tábla körüli installáció is ezt hivatott megjeleníteni. A tradicionális magyarországi német családmodell rendszerint többgenerációs volt, jellemzően három nemzedéket fogott össze: nagyszülők, szülők és gyermekek éltek egy fedél alatt – vagy legalábbis közös udvarban –, így a természetes hagyományátadás biztosított volt. Ahogy azt az ehhez hasonló házátadási szerződések is bizonyítják, rendszerint a legidősebb gyermek vette át a gazdaságot, a többi pedig kárpótlásban részesült. Idővel ez a családmodell egyre ritkábbá vált, manapság leggyakrabban csak a szülők és gyermekeik élnek egy háztartásban. Ez a folyamat a hagyományátadás fellazulását is magával hozta.

A ház középpontja a konyha, ahol összegyűlnek a családtagok, a konyha középpontjában pedig a tűzhely áll, amely meleget áraszt és a család étkezését is biztosítja. A kísérőfüzetben erre vonatkozó fejezet a tűzhelyet szimbólumként használva meséli el a magyarországi németek történelmének jelentős eseményeit.